ReviewEssays.com - Term Papers, Book Reports, Research Papers and College Essays
Search

Module Men

Essay by   •  February 10, 2011  •  Study Guide  •  2,754 Words (12 Pages)  •  1,666 Views

Essay Preview: Module Men

Report this essay
Page 1 of 12

Projectopdracht Module Mens

Module AA Voltijd, Jaar 1, 2007-2008

Blok 4

School voor Communicatiemanagement

Docenten:

Communicatie: Helga Koch, Renate van der Meer

Engels: Annelies Burger, Frans Engelman, Frans Niesen

Ethiek: Nanny Kok, Anna de Leeuwe

Psychologie/consumentengedrag: Anke Bastiaansen, Mark Kortbeek

Taalbeheersing: Rosemarie Janitschek, Titia Ysebaert, Renata Bruineman

Contactpersoon voor de module: Mark Kortbeek

Inleiding

Elke dag verwerken we informatie. We worden bestookt met allerlei stimuli, waarvan we maar een fractie bewust verwerken. Allerlei organisaties doen hun best om er voor te zorgen dat we WEL aandacht schenken aan wat zij ons te vertellen hebben. Ze willen dat we ze leuk en aardig vinden, dat we hun product kopen, dat we bij hen een dienst gaan afnemen. Vaak schakelen ze daarbij een communicatiebureau en/of een reclamebureau in. Deze zijn erin gespecialiseerd onze aandacht te trekken en te zorgen dat de boodschap van de opdrachtgever goed doorkomt. Hoe lukt dat ze? Hoe krijgen ze voor elkaar dat hun boodschap opvalt tussen dat bombardement van informatie? Welke kennis en vaardigheden zetten ze hierbij in? Wat weten zij over hoe mensen informatie verwerken en over hoe mensen gemotiveerd raken? Over hoe mensen leren en een attitude vormen?

Bij dit project moet je je voorstellen dat je zelf, samen met een paar medestudenten, zo’n communicatie- en/of reclamebureau hebt. Je bureau krijgt de opdracht om in enkele weken een nieuwe reclamecampagne te bedenken voor een product van een bepaald merk. Je opdrachtgever geeft je veel vrijheid om zelf te beslissen hoe je de zaken gaat aanpassen. Zij wil echter wel een goed gefundeerde campagne, gebaseerd op vooronderzoek en theorie.

De kern van je opdracht is om een campagne te ontwikkelen. Je levert essentiÐ"«le input voor het concept en de keuze van communicatiemiddelen voor een nieuwe volledig geÐ"Їntegreerde communicatiecampagne. Deze campagne zal in alle landen gaan lopen waar de opdrachtgever actief is. VÐ"Ñ-Ð"Ñ-rdat je een campagne kunt ontwikkelen zul je je echter eerst moeten verdiepen en inleven in het product en de doelgroep.

In de projectomschrijving kun je lezen wat je moet doen. Niet alles is al precies ingevuld. Invulling van een deel van de opdrachten vindt plaats tijdens de hoor- en werkcolleges.

De opdrachten

Opdracht 1: Naam voor je bureau en keuze product/merk

Verzin om te beginnen een pakkende naam voor jullie reclame- of communicatiebureau. Verder mag je in dit project zelf kiezen wie je opdrachtgever is. Kies een product van een bepaald merk waarvoor je een nieuwe campagne zou willen maken. De opdrachtgever moet een groot internationaal opererend bedrijf zijn. De campagne moet gericht zijn op een (deel van een) jonge doelgroep.

Opdracht 2: Plan van aanpak

Om de opdrachten goed uit te kunnen voeren lezen jullie eerst alles goed door (print de opdrachten uit!) en beginnen jullie met het maken van een plan van aanpak. De opdrachtgever wil op grond van jullie plan van aanpak zien wanneer welke onderdelen klaar zijn en hoeveel tijd je daaraan gaat besteden (in dagdelen). Ze wil daarmee onder andere een begroting kunnen maken. Het plan van aanpak maak je voor alle opdrachten van module Mens, dus niet alleen voor het project. De criteria voor het plan van aanpak staan op Sharepoint onder �module mens, project, studiemateriaal’. In het werkcollege van lesweek 1 word je geholpen bij het opzetten van een plan van aanpak en krijg je meer te horen over wat je allemaal zou kunnen doen. Tijdens de projecturen van week 1 maak je opdracht 1 en 2 af.

Wanneer en bij wie waar inleveren? Zie Schema Weekindeling.

In de bijeenkomst met je opdrachtgever (je docentbegeleider) in week twee wordt je plan besproken.

Campagne en Engelstalig rapport

Opdracht 3a: Onderzoek, probleemstelling, doel en concept

Je opdrachtgever wil dat je bureau de keuzes die je maakt in de campagne goed gefundeerd zijn. Daarom moet je eerst onderzoek doen: naar het bedrijf van je opdrachtgever, het product, de gebruikers van het product, de concurrentie en hun reclame-uitingen, de reclame-uitingen van je opdrachtgever en trends. Daaruit leid je af waarom jij vindt dat er een nieuwe campagne moet komen (probleemstelling) en wat het doel van die campagne moet zijn.

Je maakt hierbij gebruik van de theorie uit de colleges Psychologie & consumentengedrag en Communicatie over leren, motivatie, attitudes enz. Ook krijg je in de werkcolleges ideeÐ"«n hoe je dit aan moet pakken.

Op basis hiervan formuleer je het concept van de campagne, dat wil zeggen: de achterliggende gedachte, de rode draad. Hierover krijg je meer informatie in het werkcollege. Het resultaat hiervan lever je in als tussenproduct.

Wanneer en bij wie waar inleveren? Zie Schema Weekindeling.

Je bespreekt deze keuzes in de week daarna met je opdrachtgever.

Opdracht 3b: Communicatiemiddelen en uitingen

Als je de centrale gedachte (het concept) en het doel voor de campagne te pakken hebt, kun je de reclame-uitingen en de communicatiemiddelenmix gaan bedenken, waarin dat concept tot uiting gaat komen. Ook hiervoor wil de opdrachtgever de argumenten zien die leiden tot je keuzes. Gebruik daarbij je kennis over de plus- en minpunten van communicatiemiddelen en het mediagedrag van je doelgroep. De keuze van de middelen moet samenhangen met het doel van je campagne.

Maak een dummy of een proefopname van (Ð"©Ð"©n van) de uitingen.

Opdracht 4: Peer review, presentatie en inleveren

In lesweek vijf moet je gehele verslag in concept af zijn (opdracht 3a en 3b). Er wordt dan een bijeenkomst georganiseerd met concurrerende bureaus (andere groepjes studenten) waarin jullie elkaars verslagen gaan beoordelen. Je kunt op- en aanmerkingen uitwisselen over je werk. Aan

...

...

Download as:   txt (19.8 Kb)   pdf (220.5 Kb)   docx (18.9 Kb)  
Continue for 11 more pages »
Only available on ReviewEssays.com