Student
Essay by review • April 3, 2011 • Essay • 833 Words (4 Pages) • 1,240 Views
Comerţul electronic (Electronic commerce sau E-commerce оn engleză) este demersul de cumpărare prin intermediul transmiterii de date la distanţă, demers specific politicii distributive a marketingului. Prin intermediul internetului se dezvoltă o relaţie de schimb şi servicii оntre ofertant şi viitor cumparător. Termenul de Electronic Business a fost făcut popular оn anii 1990, printr-o campanie publicitară a companiei IBM.
Istoric
Оnţelesul termenului de comerţ electronic s-a schimbat оn ultimii 30 de ani. La оnceăut, termenul se referea la facilitarea tranzacţiilor comerciale, folosind tehnologie ca Electronic Data Interchange (EDI) şi Electronic Funds Transfer (EFT), amвndouă fiind introduse оn anii 70, pentru a trimite documente comerciale ca ordine de livrare şi facturi electronice.
Cuvвntul "electronic" se referă la tehnologia folosită iar cuvвntul "comerţ" se referă la modele tradiţionale de afaceri. Comerţul electronic este un set complet de procese care sprijină activităţile de comerţ оntr-o reţea. Оn anii 70 şi 80, aceasta ar fi implicat de asemenea analize ale informaţiilor. Dezvoltarea şi folosirea cărţiilor de credit, a ATM-urilor şi tele-banking-ului in anii 80 erau de asemenea forme de comerţ electronic. Totuşi, оncepвnd cu anii 90, comrţul electronic include
ea de asemenea şi sisteme de planificare a resurselor intreprinderilor, exploatarea şi stocarea datelor.
Оn era dot com comerţul electronic include
e şi activităţi cunoscute sub numele de "Web commerce", care presupun achiziţionarea de bunuri şi servicii prin intermediul World Wide Web, folosind conexiuni securizate (HTTP-s, un protocol special care criptează datele confidenţiale ale comenziilor pentru protejarea clienţilor) cu cărucioare virtuale şi servicii de plată electronice, ca autorizări de plăţi prin credit card.
Astăzi, cuprinde o gamă large
ă de activităţi şi procese comerciale, de la e-banking la e-logistics. Dezvoltarea continuă a dependenţei a industriilor moderne de procese electronice de afaceri a condus la creşterea şi dezvoltarea a sistemelor de susţinere care include
sistemele backend, aplicaţii şi middleware. Putem da exemplu reţelele de fibră optică şi de mare viteză, software-ul managementului lanţului de aprovizionare şi al relaţiilor cu clienţii şi software pentru contabilitate financiară.
Cвnd Internetul a devenit binecunoscut оn rвndul publicului large
оn 1994, mulţi jurnalişti au prezis că e-commerce va deveni curвnd un sector economic important. Totuşi, a fost nevoie de aproximativ patru ani ca protocoalele de securitate ca HTTPS să fie dezvoltate suficient şi disponibile la scară large
ă. După aceea, оntre 1998 şi 2000, un număr mare de firme din Statele Unite ale Americii şi din vestul Europei şi-au creat site-uri web rudimentare.
Apariţia comerţului electronic a slabit semnificativ barierele care opreau intrarea pe piaţă a multor tipuri de bunuri, multe afaceri mici find capabile să vвndă bunuri prin intermediul internetului. Un exemplu binecunoscut оn acest caz este Ebay.
Factori ce influenţează comerţul electronic
Cвţiva factori au un anumit rol оn succesul comerţului electronic. Aceştia pot fi:
1. Consumatorilor li se dă siguranţă asupra valorii. Vвnzătorii pot realiza acest lucru, oferind un produs sau o linie de produse care atrage potenţialii clienţi prin preţuri competitive, ca şi оn comerţul ne-electronic.
2. Asigurarea de servicii şi performanţă. Oferind reacţii, experienţă de cumpărare prietenoasă оn relaţia cu clientul, s-ar putea atinge aceste ţeluri.
3. Crearea unei pagini web atractive. Folosirea cu bun gust a culorii, graficii, animaţiilor, fotografiilor, fonturilor şi procentului de
...
...